Tyto chaty ve slovenských Vysokých Tatrách můžete navštívit i v zimě

Tyto chaty ve slovenských Vysokých Tatrách můžete navštívit i v zimě

Dovolená ve slovenských Vysokých Tatrách má své kouzlo. Pokud ji i v zimě chcete strávit aktivně, vydejte se na jednu z horských chat, které jsou pro turisty otevřeny i v tomto ročním období. Pokud hledáte nápady na příjemnou a nenáročnou turistiku, následující snadno dostupné chaty jsou pro výlet v zasněžené krajině ideální:

Bilíkova chata (1 255 m n. m.)

Pokud si zimní atmosféru vychutnáváte raději z tepla a pohodlí, tato chata vám to umožní. Z Hrebienku se k ní dostanete po zelené značce za pouhých 5 minut. Pokud si ovšem chcete dopřát chutné jídlo, teplé nápoje či dokonce horkou saunu až jako zaslouženou odměnu po túře, můžete se k ní vydat méně frekventovanou trasou například z Tatranské Lesné. Po zelené a žluté značce vám to zabere asi 1,5 hodiny. Chata je otevřena celoročně a můžete se zde také ubytovat v pokojích nebo apartmánech s vlastní koupelnou.

Rainerova chata (1 301 m n. m.)

Rainerova chata je slovenským unikátem, protože jde o nejstarší a nejmenší chatu ve Vysokých Tatrách. Dostanete se k ní přibližně za půl hodiny přímo z Hrebienku po červené značce. Trasa je velmi jednoduchá a snadno přístupná. Kromě malého občerstvení na chatě najdete i zajímavou expozici o historii horských nosičů a v zimním období vás před chatou přivítá obrovský betlém ze sněhu, postavený samotným správcem chaty. Chata je otevřena každý den od 9:00 do 16:00 bez možnosti ubytování.

Rainerova chata

Zamkovského chata (1 475 m n. m.)

Další chatou, ke které se dostanete přímo z Hrebienku, je Zamkovského chata. Cesta k ní vám zabere asi hodinu. Z Hrebienku vás k ní nasměruje červená značka, která vede po nenáročné cestě směrem ke Skalnatému plesu. Je to lehká a příjemná túra, vhodná i pro rodiny s dětmi. Cestu vám zpříjemní krásné výhledy na tatranskou kotlinu či fascinující Obrovský vodopád. Chata je otevřena každý den od 7:30 do 22:00 hodin a kromě široké nabídky jídel a nápojů, které vás po túře zahřejí, zde můžete i přenocovat. Pokud budete mít chuť na náročnější túru a patříte ke zkušeným zimním turistům, můžete odtud pokračovat na Téryho chatu, o které se zmiňujeme níže.

Chata u Zeleného plesa (1 550 m n. m.)

Pokud máte chuť na trochu delší túru po jiných trasách než v okolí Hrebienku, chata u Zeleného plesa je k tomu jako stvořená. Nachází v pohádkovém prostředí na břehu krásného Zeleného plesa obklopeného tatranskými štíty. Nejčastější přístupová cesta vede po žluté značce od autobusové zastávky Biela voda a zabere vám přibližně 3 hodiny. Jakmile však dorazíte na chatu a ochutnáte úžasnou buchtu na páře s teplým čajem, na tříhodinovou túru v mrazivé zimě zapomenete. A pokud se vám na chatě zalíbí, můžete zde i přenocovat. Doporučujeme však rezervovat si ubytování předem. Pokud vám chata u Zeleného plesa nestačí, můžete z ní pokračovat náročnějším výstupem na níže zmiňovanou chatu Plesnivec.

Chata pri Zelenom plese - dostupná aj v zime

Sliezsky dom (1 670 m n. m.)

Ticho a pohodu zasněžené krajiny si můžete vychutnat i cestou na Sliezsky dom. A nejen to! Na rozdíl od předchozích tipů je Sliezsky dom také hotelem - a ne ledajakým. Je to nejvýše položený hotel na Slovensku, který vám nabízí krásné horské prostředí, luxusní ubytování nebo příjemný wellness. Dostanete se k němu po nenáročné asfaltové cestě, kterou střídá příjemná lesní cestička. Z Tatranské Polianky se vydáte po zelené značce a ta vás po 2 hodinách dovede na toto kouzelné místo. Pokud si v hotelu Sliezsky dom chcete jen vychutnat krásné výhledy a dobré jídlo, restaurace je pro vás k dispozici od 7:00 do 22:00 hod.

Chata u Popradského plesa (1 494 m n. m.)

Výlet na Chatu u Popradského plesa je také jednou z příjemných tras, kterou snadno zvládnete i v zimním období. Tato chata se nachází u čtvrtého největšího plesa a je nejnavštěvovanější chatou ve Vysokých Tatrách. Najdete zde chutné občerstvení a pohodlné ubytování hotelového typu. Vydat se k ní můžete například ze Štrbského plesa po červené + zelené značce a zabere vám to přibližně 1 hodinu 20 minut. Chata je otevřena celoročně a pokud jste ji již navštívili v létě, rozhodně si ji nenechte ujít pod sněhovou pokrývkou.

Majláthova chata (1 494 m n. m.)

Další chatou na břehu Popradského plesa je Majláthova chata. Tato chata je vzdálena jen minutu chůze od Chaty u Popradského plesa. Jde sice o menší stavbu, ale krásou rozhodně nezaostává. I zde si můžete pochutnat na různých dobrotách, které vás zahřejí nebo využít možnosti ubytování. Na chatě vás přivítají již od 6:00 hodin. Jednou z tras, která vás dovede k chatám u Popradského plesa, je také trasa po modré značce od tramvajové zastávky Popradské pleso. Bude vám trvat přibližně hodinu.

Chata pod Soliskem (1 840 m n. m.)

Horská chata pod Soliskem je nejmladší vysokohorskou chatou ve Vysokých Tatrách. Najdete zde chutné občerstvení a ubytování v luxusních pokojích nebo v noclehárně. K chatě se dostanete asi za hodinu a půl ze Štrbského Plesa po modré turistické značce. Pokud si chcete krásné výhledy z této chaty vychutnat bez námahy, můžete využít lanovku, která s

Zpět na blog

Napište komentář